Poslanci zvolili troch nových členov Rady RTVS

08.02.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Poslancom Národnej rady (NR) SR sa hneď na prvý pokus podarilo vo štvrtkovej (7. 2.) tajnej voľbe zvoliť všetkých troch chýbajúcich členov Rady RTVS. Výsledky tajnej voľby oznámili na úvod ôsmeho rokovacieho dňa 14. schôdze parlamentu. Za oblasť rozhlasového vysielania bol zvolený Igor Gallo (90 hlasov), ako expert na televízne vysielanie uspel Jozef Chudík (76 hlasov) a v oblasti ekonómie Peter Kubica (77 hlasov). Títo traja nahradia vo funkciách Vladimíra Taliana, Milana Antola a Miroslava Kollára, ktorým sa končí funkčné obdobie 10. februára.
Poslanci v tajnej voľbe vyberali spomedzi 26 kandidátov. Tí museli spĺňať podmienky vysokoškolského vzdelania druhého stupňa, najmenej päť rokov odbornej praxe a tri roky riadiacej praxe v požadovanej oblasti. Poslanci dnes budú pokračovať v rokovaní o poslaneckých návrhoch zákonov. V programe ich ostalo otvoriť ešte 23. Medzi prvými sa bude hovoriť o návrhu novely zákona o dotáciách v pôsobností ministerstva práce od Lucie Nicholsonovej (SaS). Poslankyňa tu navrhuje, aby deti z chudobných rodín mohli prísť o bezplatné obedy v prípade, ak majú v mesiaci aspoň päť neospravedlnených hodín.
Okrem toho chce Nicholsonová presadiť, aby sa pomôcky, ktoré pre deti z chudobných rodín nakupuje škola, stali jej majetkom. Ide napríklad o zošity, písacie potreby či učebnice. "Prax ukázala, že z domu nosia tieto pomôcky v zdevastovanom stave, ktoré už nie sú použiteľné v škole, respektíve sa vyskytujú prípady, kedy deti alebo ich rodičia obchodujú s takto získanými školskými potrebami. Tým sa stráca ich hlavný účel, a to použitie týchto školských potrieb pri výučbe deti v školách," argumentuje poslankyňa.
 

Vyberte región